Ontmoet The Whisky Guide

 

Elk boek dat ik over whisky vond verslond ik. Cursussen over whisky en gedistilleerde dranken volgde ik met enorme belangstelling. Verwonderd, voldaan en geïnspireerd verliet ik vervolgens Groningen, Amsterdam, Rotterdam en London. Zó veel geleerd, dat ik door kreeg dat ik nog heel veel niet wist. Ik besloot om mijn eigen beste casestudy uit te voeren onder het motto:
Practice what you preach.

Gedreven door vurige passie ging ik hals over de kop en vol enthousiasme naar de Kamer van Koophandel om The Whisky Guide te registreren. De hele wereld moest van de waanzinnige wonderen van whisky af weten, en ik zou ze gaan begeleiden.

Al snel ontdekte ik dat er verschillende soorten whisky consumenten zijn, waar ik vervolgens de proeverijen op af stemde. Bij mensen thuis op speciale gelegenheden, bij whiskyclubs of voor een informatieve en gezellige avond in het weekend. In de gastronomie bleven echter, geheel onterecht, whisky en spirits vaak onbelicht. Het werd gezien als een incidentele wens van een gast, in plaats van een mooi en puur product dat vele verhalen kan vertellen. Een verhaal dat aansluit bij het concept van het restaurant of de bar, en een verhaal dat het personeel middels professionele trainingen goed kan overbrengen.

Daarnaast kwam ik erachter dat de whiskyvaten na het rijpen van heerlijke whisky, te vaak nog worden versnipperd of zelfs worden verbrand. De waardevolle historie dat het hout en het staal van het vat met zich mee draagt, mag niet zo maar verloren gaan. Ik heb een manier gevonden om dit in ere te herstellen. Het whiskyvat wordt vakkundig verwerkt tot een tijdloze vlinderdas: de Botay.

Het genieten van whisky laat de tijd even stilstaan.

Het moment vult zich met waardevolle interacties, oprechte gesprekken en ontspanning.

Rody Misseyer
The Whisky Guide